Maria Vuorinen viulu

Valmistuin kesällä 2022 musiikkipedagogiksi Metropolia AMKsta pääaineena klassinen soiton- ja laulunopetus. Pääaineeni on alttoviulu, mutta hallitsen ohjelmiston sekä altolla että viululla  B tutkintovaatimuksiin saakka ja minulla on runsaasti ohjelmistoa myös  erilaisille jousikokoonpanoille.

Haluan, että viulunsoitto on oppilailleni mukava ja motivoiva lisä elämään, eikä stressaava ja kilpailuasetelmia luova tekijä. Näin ollen pyrin siihen, että eteenpäin mennään oppilaan omien toiveiden, tavoitteiden ja voimavarojen mukaisesti. Otan myös mieluusti huomioon oppilaiden omat toiveet ohjelmiston suhteen: materiaalia on perinteisestä klassisesta ja kokoan niistä aina kullekin oppilaalle heidän omiin tarpeisiinsa räätälöidyn materiaalipaketin.

Tuntityöskentelyssä painotan yhteissoittoa: kappaleita ja stemmoja soitetaan yhdessä, jolloin soiva esimerkki on jatkuvasti läsnä oppilaalle. Myös asteikoita ja etydeitä soitamme paljon yhdessä duettoina. Tekniikkaa ja musiikin teoriaa opiskellaan pitkälti ohjelmiston hallinnan ja yksilöllistettyjen harjoitusten avulla.

Soittoharrastuksen täysin alkeista aloittavien oppilaiden kanssa tärkeimpänä asiana pidän ilon ja onnistumisen kokemuksien löytymistä ja niiden kautta sisäisen motivaation tukemista. Teen jokaiselle aloittavalle oppilaalle oman tavoitetaulukon, jonne kirjataan erilaisia soittoharrastuksen virstanpylväitä: mm. (soittoasennot, sormi- ja jousikäden rakentuminen, erilaiset tekniikka-asiat, taiturikappaleet, musiikin teoriaan liittyvät asiat, jne. JTaulukko tukee sekä oppilaan motivaation rakentumista, että auttaa häntä seuraamaan konkreettisesti omaa edistymistään, sillä tarkoituksena on oppia joka päivä jotain uutta. 

Kun lapsi aloittaa soittoharrastuksen täysin uutena asiana, kannustan kovasti vanhempia osallistumaan soittotunneille katsojan roolissa, sillä se helpottaa kommunikaatiota sekä läksyjen harjoittelemista ja tekee soittamisesta perheelle yhteisen tavoitteellisen tavan viettää aikaa. Kannustan oppilaitani jo alusta asti järjestelmälliseen kotiharjoitteluun esim. harjoituspäiväkirjan pitämisen kautta.

Tervetuloa tunneilleni!