Akustinen kitara

Akustisen kitaransoiton opetus

Olipa tavoitteenasi saada leirinuotiolle perussoinnut haltuun, tai aloittaa perustekniikan opiskelu soittamalla klassisia melodioita – tervetuloa akustisen kitaran soittotunneille! Kitara on monipuolinen soolo-, säestys-, ja orkesterisoitin.

Musaamossa tuntien sisällöstä ja soitettavista kappaleista sovitaan aina oppilaan ja opettajan kesken. Jokainen pääsee varmasti treenaamaan omia lempibiisejään! Opinnoissa voidaan keskittyä yhteen tyylilajiin tai soittaa iloisen sekaisin kaikkea ja keräillä mahdollisimman monipuolisia musiikillisia elämyksiä ja osaamista!

Miksi valita juuri kitara?

  • Nopea alkuun pääsy: Kitaralla on mahdollista oppia soittamaan yksinkertaisia sointuja jo muutaman harjoituskerran jälkeen, mikä mahdollistaa kappaleiden soittamisen heti alusta.
  • Monipuolisuus tyylilajeissa: Kitaraa käytetään laajasti eri genreissä, kuten popissa, rockissa, folkissa ja jazzissa, joten se on hyvä valinta, jos jokin näistä tyyleistä kiinnostaa erityisesti.
  • Helppo kantaa mukana: Etenkin akustinen kitara, ja pienellä lisävaivalla myös sähkökitara & pieni vahvistin, kulkevat helposti mukana joten kitaraa on helppo soittaa missä vain ja jakaa soittohetkiä kavereiden kanssa.
  • Yksin ja ryhmässä soittaminen: Kitaralla on helppo säestää muita tai soittaa osana bändiä.

Miten pääsee soittamisen alkuun?

Opiskelun voi aloittaa jo kuusivuotiaana eikä yläikärajaa ole! Kitaransoiton voi erinomaisesti aloittaa myös aikuisena. Kitaran soiton voi aloittaa yhtä hyvin akustisella kitaralla tai sähkökitaralla – sinä valitset. Pienelle soittajalle akustinen kitara on hieman kevyempi ja paksumpien kielten ansiosta ystävällisempi sormien iholle. Akustisista kitaroista löytyy myös normaalia pienikokoisempia soittimia pienimmille soittajille. Toisaalta sähkökitaran kaula on kapeampi, ja sopii siksi pienempäänkin käteen.

Alkuun kitaristilta tarvitaan hieman kärsivällisyyttä ja pientä kivunsietokykyäkin, sillä sormilla menee hetki, ennen kuin ne

a) oppivat uudet liikeradat ja löytävät oikeat paikat kitaran kaulalta

b) tottuvat kielten aiheuttamaan paineeseen: ”no pain – no gain” – sanonta pätee kitaransoiton alkumetreillä täydellisesti.

Kun soittaja sitkeästi ja säännöllisesti jatkaa sormiensa kouluttamista, ne kuitenkin melko nopeasti tottuvat kielten käsittelyyn, sorminäppäryys kasvaa ja soitto alkaa kulkemaan kuin itsestään. 

Musaamon opettajat opastavat mielellään sopivan kitaran hankinnassa!

Soittoharrastuksen hyödyt

Soittoharrastus on hyödyllistä monesta syystä:

  • Motoriikan kehitys: Soittaminen kehittää käden ja silmän koordinaatiota sekä hienomotoriikkaa.

  •  Keskittymiskyvyn parantuminen: Harjoittelu vaatii sinnikkyyttä ja keskittymistä, jotka parantavat keskittymiskykyä myös muilla elämänalueilla.

  • Itseluottamuksen parantuminen: Oppilas pääsee haastamaan itseään ja saa onnistumisen kokemuksia. Soittotunneilla hän saa lisäksi läsnäolevan aikuisen huomiota, kannustusta ja rohkaisua. Tämä voi olla todella tärkeä juttu nuoremmille soittajille, eikä tee taatusti haittaa aikuisoppilaallekaan 💛
  • Sosiaalinen hyöty: Soittotaito mahdollistaa osallistumisen erilaisiin musiikkiprojekteihin ja esiintymisiin, kuten koulun juhliin, perhetapahtumiin ja konsertteihin.

  • Ilmaisun väline: Soittaminen antaa mahdollisuuden ilmaista tunteita ja tulkita musiikkia omalla tavallaan, mikä voi olla hyvin palkitsevaa.

Entäs yhteissoitto?

Omiin soittotunteihin voi yhdistää bändisoittoa tulemalla mukaan Musaamon Bändiproggiksiin. Nämä tunnit sisältyvät lukukausimaksuun.