Nokkahuilunsoiton opetus
Nokkahuilu on kaikille tuttu puupuhallin. Se on erinomainen “ensisoitin” lapsille, mutta se on myös paljon, paljon enemmän. Nokkahuilu tarjoaa helpon alun, mutta yhtä lailla mahdollisuuden kehittyä pitkälle ja soittaa monipuolisia ohjelmistoja.
Nokkahuilun ääni taipuu moneen tyylilajiin. Nokkahuiluista voi muodostaa isonkin orkesterin, jossa soivat tutuimpien, pienikokoisten sopraano- ja alttonokkahuilujen lisäksi myös näyttävät tenori- ja bassonokkahuilut. Nokkahuilulle on sävelletty paljon musiikkia erityisesti renessanssi- ja barokkiajalta, mutta sillä voi soittaa myös modernia musiikkia ja sovittaa kappaleita eri genreistä. Kappalevalikoima tarjoaa mahdollisuuden monipuoliseen ja mielekkääseen opiskeluun. Nokkahuilu ei siis tdoellakaan ole yksin lastenlaulujen tai barokkimusiikin soitin, vaan sen ääni taipuu vaikka jazziin.
Soiton edetessä nokkahuilu tarjoaa mahdollisuuksia harjoitella erilaisia hengitystekniikoita, sormien nopeutta ja tarkkuutta sekä artikulaatiota (erityisesti kielenkäyttöä). Nokkahuilulla oppii hallitsemaan sävelkorkeutta ja äänen laatua erilaisissa dynamiikoissa, mikä on hyvä harjoitus puhallintekniikkaan.
Musaamossa Tuntien sisällöstä ja soitettavista kappaleista sovitaan aina oppilaan ja opettajan kesken. Jokainen pääsee varmasti treenaamaan omia lempibiisejään!
Miksi valita juuri nokkahuilu?
Helppo alkuun pääsy: Nokkahuilulla on yksinkertainen sormitekniikka, ja äänen saaminen soittimesta on melko vaivatonta. Tämä tekee siitä suositun aloitussoittimen.
Edullisuus ja helppo ylläpito: Nokkahuilu on usein edullinen soitin, ja sen huolto on yksinkertaista. Tämä tekee siitä houkuttelevan valinnan niille, jotka haluavat kokeilla soittoa ilman suurta investointia.
Monipuolisuus: Nokkahuilu ei ole vain aloitussoitin – sillä on oma rikas historiansa ja monipuolinen ohjelmistonsa. Nokkahuilulla voi soittaa kaikkea keskiaikaisesta ja renessanssimusiikista aina nykymusiikin sävellyksiin asti.
Hyvä hengityksen hallintaan: Nokkahuilu kehittää hengitystekniikkaa ja puhalluksen hallintaa, jotka ovat hyödyllisiä taitoja muissakin puhallinsoittimissa. Se opettaa hengityksen rytmitystä ja hengityspaikkojen huomioimista, mikä tukee musiikillista fraseerausta.
Miten pääsee alkuun?
Soittimesta saa äänen helposti, ja se sopii siksi hyvin aloittelijan soittimeksi, opiskelun voi aloittaa jo viisivuotiaana. Nokkahuilua voivat soittaa kaikenikäiset, joten se on hyvä valinta paitsi lapsille, myös aikuisille. Soittimen keveys ja yksinkertainen rakenne helpottavat sen käsittelyä ja hallintaa. Nokkahuilu on hyvä ensisoitin esimerkiksi huilun tai saksofonin soitosta kiinnostuneelle lapselle, mutta yhtä lailla nokkahuilun kanssa voi edistyä pitkällekin, eikä aloittamiselle ole yläikärajaa.
Huilujen hinnat vaihtelevat muutamasta kympistä satoihin euroihin, ja yhtä paljon vaihtelee soittimen laatu ja äänensävy. Opettaja auttaa tarvittaessa sopivan soittimen hankinnassa.
Soittoharrastuksen hyödyt
Soittoharrastus on hyödyllistä monesta syystä:
Motoriikan kehitys: Soittaminen kehittää käden ja silmän koordinaatiota sekä hienomotoriikkaa.
Keskittymiskyvyn parantuminen: Harjoittelu vaatii sinnikkyyttä ja keskittymistä, jotka parantavat keskittymiskykyä myös muilla elämänalueilla.
- Itseluottamuksen parantuminen: Oppilas pääsee haastamaan itseään ja saa onnistumisen kokemuksia. Soittotunneilla hän saa lisäksi läsnäolevan aikuisen huomiota, kannustusta ja rohkaisua. Tämä voi olla todella tärkeä juttu nuoremmille soittajille, eikä tee taatusti haittaa aikuisoppilaallekaan 💛
Sosiaalinen hyöty: Soittotaito mahdollistaa osallistumisen erilaisiin musiikkiprojekteihin ja esiintymisiin, kuten koulun juhliin, perhetapahtumiin ja konsertteihin.
- Ilmaisun väline: Soittaminen antaa mahdollisuuden ilmaista tunteita ja tulkita musiikkia omalla tavallaan, mikä voi olla hyvin palkitsevaa.
Entäs yhteissoitto?
Omiin soittotunteihin voi yhdistää bändisoittoa tulemalla mukaan Musaamon Bändiproggiksiin. Nämä tunnit sisältyvät lukukausimaksuun.