Piano ja koskettimet

Pianonsoiton opetus

Piano on kaikille tuttu, äärimmäisen monipuolinen soitin jolla voi soittaa mitä vain keskiaikaisista sävelmistä uusimpiin hitteihin. Piano taipuu sujuvasti kaikkiin musiikin tyylilajeihin kansanmusiikista rockiin ja klassisesta räppiin. Se on sekä soolo- että säestyssoitin ja sitä voi soittaa yhdellä sormella, tai vaikka nelikätisesti 2 pianistia kerrallaan.

Pianonsoittotaito on usein edellytys myös oman musiikin tekemisen erilaisilla tietokoneohjelmilla. Piano on ylipäätään kaikkein käytetyin instrumentti omien biisien sävellyksessä, sillä pianolla pystyy yhdistämään sekä melodian, että säestyksen. Jos siis omien biisien tekeminen kiinnostaa, kannattaa ottaa haltuun ainakin pianon perusteet.

Musaamossa tuntien sisällöstä ja soitettavista kappaleista sovitaan aina oppilaan ja opettajan kesken. Jokainen pääsee varmasti treenaamaan omia lempibiisejään! Opinnoissa voidaan keskittyä yhteen tyylilajiin tai vaikka vain vapaaseen säestykseen – tai sitten soittaa iloisen sekaisin kaikkea ja keräillä mahdollisimman monipuolisia musiikillisia elämyksiä ja osaamista. Pianotunneilla voidaan tietenkin keskittyä myös omien biisien tekemiseen.

Miksi valita juuri piano?

  • Piano on visuaalisesti selkeä: Pianolla sävelet ovat peräkkäin ja selkeästi näkyvissä, mikä helpottaa oikeiden sävelten löytämistä.
  • Pianossa äänen tuottaminen onnistuu vain yhdellä painalluksella. Aloittelijakin saa heti tuotettua pianosta oikeanlaisen äänen (vs. viulu tai puhaltimet).
  • Monipuolinen soitin: Kuten jo aiemmin mainittiin, pianolla voi soittaa sekä melodiaa että säestää samaan aikaan, mikä antaa mahdollisuuden soittaa monipuolisesti yksin.
  • Teknisen perustan antaja: Pianonsoitto kehittää hyvin sorminäppäryyttä ja koordinaatiota, ja se antaa hyvän pohjan säveltajulle, joka helpottaa muiden soitinten oppimista myöhemmin.
  • Laaja musiikkivalikoima: Pianobiisejä on tarjolla runsaasti, joten soittajalla on paljon vaihtoehtoja kappaleiden suhteen.

Miten pääsee alkuun?

Yleisin pianonsoiton aloitusikä on Musaamossa 7-10 vuotta. Tätä nuoremmatkin voivat toki aloittaa pianotunnit, ja yläikärajaa aloittamiselle ei ole. Vähän vanhemmat aloittelijat pääsevät yleensä kiinni pianon saloihin hämmästyttävän nopeasti. Jos et usko, tule itse kokeilemaan!

Kotona on hyvä olla harjoittelusoitin. Akustisessa pianossa on paras soittotuntuma, mutta harjoittelu hoituu hyvin myös sähköpianolla tai kosketinsoittimella. Oma opettaja auttaa tarvittaessa soittimen valinnassa ja hankinnassa.

Soittoharrastuksen hyödyt

Soittoharrastus on hyödyllistä monesta syystä:

  • Motoriikan kehitys: Soittaminen kehittää käden ja silmän koordinaatiota sekä hienomotoriikkaa.

  • Itseluottamuksen ja keskittymiskyvyn parantuminen: Harjoittelu vaatii sinnikkyyttä ja keskittymistä, jotka parantavat keskittymiskykyä myös muilla elämänalueilla.

  • Ilmaisun väline: Soittaminen antaa mahdollisuuden ilmaista tunteita ja tulkita musiikkia omalla tavallaan, mikä voi olla hyvin palkitsevaa.

  • Sosiaalinen hyöty: Soittotaito mahdollistaa osallistumisen erilaisiin musiikkiprojekteihin ja esiintymisiin, kuten koulun juhliin, perhetapahtumiin ja konsertteihin.

Entäs yhteissoitto?

Omiin soittotunteihin voi yhdistää bändisoittoa tulemalla mukaan Musaamon Bändiproggiksiin. Nämä tunnit sisältyvät lukukausimaksuun.