Poikkihuilu

Huilunsoiton opetus

Poikkihuilu on ilmeikäs ja monivivahteinen puhallinsoitin. Sen heleä ääni on omiaan kauniisiin melodioihin, monissa eri musiikin tyylilajissa. Poikkihuilulla voi soittaa sekä kevyitä, nopeita melodioita, että pitkiä, soinnukkaita säveliä, joten se on erittäin ilmaisuvoimainen soitin. Vaikka poikkihuilu on suhteellisen helppo aloittaa, sillä on mahdollista edetä todella pitkälle haastaviin ja teknisesti vaativiin teoksiin. Se tarjoaa taitojen karttuessa monipuolisia haasteita, kuten nopeiden nuottisarjojen hallintaa, erityistä dynamiikan käyttöä ja vaikeita hengitystekniikoita.

Musaamossa tuntien sisällöstä ja soitettavista kappaleista sovitaan aina oppilaan ja opettajan kesken. Jokainen pääsee varmasti treenaamaan omia lempibiisejään! Opinnoissa voidaan keskittyä yhteen tyylilajiin tai soittaa iloisen sekaisin kaikkea, keräillen mahdollisimman monipuolisia musiikillisia elämyksiä ja osaamista!

Miksi valita juuri poikkihuilu?

  • Laaja käyttö erilaisissa kokoonpanoissa: Poikkihuilu on suosittu soitin monissa kokoonpanoissa, kuten puhallinorkestereissa, sinfoniaorkestereissa, jazz-kokoonpanoissa ja jopa rockissa (💛 Jethro Tull).
  • Hyvä hengitystekniikan kehittäjä: Huilunsoitto vaatii kontrolloitua hengitystä, ja se kehittää keuhkojen kapasiteettia sekä hengitystekniikkaa. Tämä on hyödyllistä myös muiden soitinten soitossa ja vaikuttaa yleiseen kehonhallintaan.
  • Kannettava: Poikkihuilu on pienikokoinen ja helposti mukana kulkeva, joten sen kuljettaminen on vaivatonta.
  • Loogiset sormitukset : Poikkihuilulla ensimmäisten kappaleiden sormitukset ovat helposti hahmotettavissa. Poikkihuilulla voikin oppia soittamaan yksinkertaisia melodioita melko nopeasti, joten soittamisen ilon voi kokea varhain.

Miten pääsen alkuun?

Musaamossa poikkihuilun soittamisen voi aloittaa noin seitsemänvuotiaana, ja se sopii hyvin myös aikuiselle aloittelijalle. Pienet soittajat voivat aluksi käyttää käyrää suukappaletta, joka helpottaa soittoasentoa. 

Oikean puhallustekniikan löytäminen vaatii aluksi harjoittelua, sillä huilun ääni ei synny itsestään, kuten monilla muilla puhallinsoittimilla. Poikkihuilun, kuten muidenkin soittimien soitto, on kuitenkin siitä mahtavaa, että kunhan päästään alkuun, uudet taidot alkavat rakentua edellisten päälle ja soittotekniikan opettelu nopeutuu kokoajan.

Musaamon opettajien taitavassa ohjauksessa poikkihuilun salat aukeavatkin oppilaalle tunti tunnilta ja huilun sulosoinnut alkavat soljua kuin itsestään. Tällöin alussa tehty työ palkitaan moninkertaisesti. 

Oma opettaja auttaa juuri sinulle sopivan soittimen hankinnassa.

Psst

 

Ennen poikkihuiluun siirtymistä opinnot voi aloittaa myös nokkahuilulla.

Soittoharrastuksen hyödyt

Soittoharrastus on hyödyllistä monesta syystä:

  • Motoriikan kehitys: Soittaminen kehittää käden ja silmän koordinaatiota sekä hienomotoriikkaa.

  •  Keskittymiskyvyn parantuminen: Harjoittelu vaatii sinnikkyyttä ja keskittymistä, jotka parantavat keskittymiskykyä myös muilla elämänalueilla.

  • Itseluottamuksen parantuminen: Oppilas pääsee haastamaan itseään ja saa onnistumisen kokemuksia. Soittotunneilla hän saa lisäksi läsnäolevan aikuisen huomiota, kannustusta ja rohkaisua. Tämä voi olla todella tärkeä juttu nuoremmille soittajille, eikä tee taatusti haittaa aikuisoppilaallekaan 💛
  • Sosiaalinen hyöty: Soittotaito mahdollistaa osallistumisen erilaisiin musiikkiprojekteihin ja esiintymisiin, kuten koulun juhliin, perhetapahtumiin ja konsertteihin.

  • Ilmaisun väline: Soittaminen antaa mahdollisuuden ilmaista tunteita ja tulkita musiikkia omalla tavallaan, mikä voi olla hyvin palkitsevaa.

Entäs yhteissoitto?

Omiin soittotunteihin voi yhdistää bändisoittoa tulemalla mukaan Musaamon Bändiproggiksiin. Nämä tunnit sisältyvät lukukausimaksuun.