Viulu

Viulunsoiton opetus

Viulu on kaunisääninen, jousisoitinperheen korkeaäänisin soitin. Viulu taipuu monenlaiseen musiikkiin: eri maiden kansanmusiikkiin, klassiseen, poppiin, jazziin ja metalliin.

Musaamossa tuntien sisällöstä ja soitettavista kappaleista sovitaan aina oppilaan ja opettajan kesken. Jokainen pääsee varmasti treenaamaan omia lempibiisejään! Opinnoissa voidaan keskittyä yhteen tyylilajiin tai soittaa iloisen sekaisin kaikkea ja keräillä mahdollisimman monipuolisia musiikillisia elämyksiä ja osaamista!

Viulussa suosittelemme etenkin nuorille aloittelijoille alkuun pari- tai pienryhmäopetusta: Kun tunnilla on yhtäaikaa toinenkin soittaja, oppilas pystyy hahmottamaan soittoasentoa, tai jousitekniikkaa myös toista oppilasta seuraamalla. 

Miksi valita juuri viulu?

  • Monipuolinen ja ilmeikäs: Viulu on erittäin ilmeikäs soitin, jolla voi soittaa monenlaisia sävyjä ja tyylilajeja – klassista, kansanmusiikkia, poppia ja rockia.
  • Yhteissoiton mahdollisuudet: Viulisteja tarvitaan orkestereissa, kamariyhtyeissä ja jousikvarteteissa, joten viulunsoitto avaa ovia yhteissoittoon.
  • Intensiivinen tekninen harjoittelu: Viulunsoitto kehittää tarkkaa korvaa, sorminäppäryyttä ja käsien koordinaatiota. Tämä on hyödyllistä, jos haluaa kehittyä laajemmin musiikin parissa.
  • Monipuoliset kappalevalikoimat: Viululle on sävelletty valtavasti musiikkia eri aikakausilta, mikä tekee siitä palkitsevan pitkällä aikavälillä.

 

Tässä vielä esimerkkejä viulun monipuolisuudesta: tsekkaa tämä tai tämä.

Miten pääsee alkuun?

Viulu on kaikenikäisille sopiva soitin. Viulunsoiton voi aloittaa jo viisivuotiaana ja yläikärajaa aloittamiselle ei ole. 

Alussa viulu tarjoaa haastetta, sillä sävelten oikeat paikat täytyy oppia löytämään korvan avulla. Myös äänen saaminen kauniiksi vaatii kärsivällistä jousikäden harjoittelua.

Viulunsoitto, kuten muidenkin soittimien soitto, on kuitenkin siitä mahtavaa, että kunhan päästään alkuun, uudet taidot alkavat ikään kuin rakentua edellisten päälle ja soittotekniikan opettelu nopeutuu kokoajan.

Musaamon opettajien taitavassa ohjauksessa viulun salat aukenevatkin oppilaalle tunti tunnilta ja sen sulosoinnut alkavat soljua kuin itsestään. Tällöin alussa tehty työ palkitaan moninkertaisesti.

Nuorempien aloittelevien viulistien tunneilla vanhempien on hyvä olla mukana kuuntelemassa, jotta voivat tukea ja kannustaa harjoittelussa myös kotona.

Viuluja on monen eri kokoisia, ja viulun hankintaan kannattaa aina kysyä vinkkejä omalta opettajalta. Musaamolla on myös muutamia vuokrasoittimia.

Soittoharrastuksen hyödyt

Soittoharrastus on hyödyllistä monesta syystä:

  • Motoriikan kehitys: Soittaminen kehittää käden ja silmän koordinaatiota sekä hienomotoriikkaa.

  •  Keskittymiskyvyn parantuminen: Harjoittelu vaatii sinnikkyyttä ja keskittymistä, jotka parantavat keskittymiskykyä myös muilla elämänalueilla.

  • Itseluottamuksen parantuminen: Oppilas pääsee haastamaan itseään ja saa onnistumisen kokemuksia. Soittotunneilla hän saa lisäksi läsnäolevan aikuisen huomiota, kannustusta ja rohkaisua. Tämä voi olla todella tärkeä juttu nuoremmille soittajille, eikä tee taatusti haittaa aikuisoppilaallekaan 💛
  • Sosiaalinen hyöty: Soittotaito mahdollistaa osallistumisen erilaisiin musiikkiprojekteihin ja esiintymisiin, kuten koulun juhliin, perhetapahtumiin ja konsertteihin.

  • Ilmaisun väline: Soittaminen antaa mahdollisuuden ilmaista tunteita ja tulkita musiikkia omalla tavallaan, mikä voi olla hyvin palkitsevaa.

Entäs yhteissoitto?

Omiin soittotunteihin voi yhdistää bändisoittoa tulemalla mukaan Musaamon Bändiproggiksiin. Nämä tunnit sisältyvät lukukausimaksuun.