Etäopetus

Etäopetuksen kehittäminen

Musaamossa siirryttiin hallituksen määräyksestä etäopetukseen maaliskuussa 2020. Siirto tapahtui ilman minkäänlaista valmisteluaikaa ja jokainen opettaja ylittikin itsensä valtavassa digiloikkauksessa. Etätunnit lähtivät rullaamaan Musaamon tyyliin leppoisan letkeästi ja tietenkin oppilaan omilla ehdoilla. 

Tiedostamme, että myös tulevaisuudessa lukuvuoteen saattaa hyvinkin kuulua etäopetusjaksoja. Musiikkiharrastus on siitä turvallinen valinta myös karanteeniaikana, että soitto- ja laulutunteja pystytään järjestämään tuloksekkaasti myös verkon kautta. Lähiopetus tulee aina olemaan ensisijainen vaihtoehto opetukselle, mutta Musaamo on sitoutunut siihen, että oppilaat saavat vastinetta lukukausimaksulleen kaikissa olosuhteissa.

Olemme keränneet oppilailta ja opettajilta palautetta etäopetuksesta ja kehittäneet näiden pohjalta erillisen etäopetussuunnitelman, joka mahdollistaa entistäkin laadukkaamman opetuksen kaikille oppilaille kaikissa olosuhteissa. Olemme lisäksi valmistaneet täysin uudet sähköiset Asteikko- & sävellajiteoria ja Blues & improvisointi – paketit. Tätä materiaalia hyödynnetään myös Musaamon lähiopetuksessa.

Psst! Haluamme jakaa kehitystyön tuloksia myös muille musiikin instrumenttiopettajille. Laita viestiä info@musaamo.fi, mikäli kaipaat uusia työkaluja etäopetukseen. 

Etäopetuksen hyödyt

Etäopetus on toki tuonut mukanaan myös positiivisia juttuja ja uusia hyödyllisiä toimintatapoja. Esimerkiksi etäopetuksessa käytetyt, jokaiselle oppilaalle henkilökohtaisesti kuvatut opetusvideot ovat tulleet jäädäkseen. Opettajan videoiden avulla oppilas pääsee tsekkaamaan uuden tekniikkatreenin tai läksykappaleen esimerkin aina uudestaan ja uudestaan. Omia videoita kuvatessaan oppilas puolestaan saa arvokasta tietoa esimerkiksi omasta soundistaan tai maneereistaan.

Etäopetus on lähiopetuksen rinnalla loistovaihtoehto myös silloin, kun oppilas on kipeä eikä pääse osallistumaan lähiopetukseen. Tunti voidaan korvata etäopetuksen tai videoiden avulla. Tällaista mahdollisuutta emme ole aiemmin osanneet hyödyntää. 

Musaamossa on viime vuosina panostettu oppilaskeikkoihin ja erilaisiin yhteisprojekteihin. Etäopetus ei poissulje näitäkään. Musaamon oppilaat tekivät huhtikuussa 2020 huikean yhteismusavideon kiitokseksi kaikille heille, jotka tekevät pitkää päivää Covid-19 viruksen kukistamiseksi. Projekti ylitti kaikki odotukset ja vastaavia on luvassa lisää myös tulevaisuudessa! :)